کاربرد نایلون در صنایع مختلف + بررسی مزایا استفاده از نایلون

کاربرد نایلون در صنایع مختلف

نایلون یکی از پر مصرف ‌ترین پلیمرهای پلاستیکی است که به دلیل ویژگی های منحصر به فرد خود در صنایع بزرگ و کوچک کاربرد بسیار زیادی پیدا کرده است. در ادامه به کاربردهای نایلون در صنایع مختلف اشاره خواهیم کرد.

کاربرد نایلون در صنعت غذایی

یکی از هدف‌ های مهم در صنعت غذا، حفظ تازگی و سالم ماندن غذاست. شرکت‌ ها برای رسیدن به این هدف از نایلون ‌های مختلفی جهت بسته بندی مواد غذایی استفاده می ‌کنند.

نایلون بسته بندی شیر و دوغ: همان گونه که می دانید محصولات لبنی به سرعت فاسد می شوند. بنابراین نگهداری و بسته بندی آن ها بسیار حساس و مهم است. بسته بندی شیر و دوغ یا دیگر فرآورده های لبنی با استفاده از نایلون سه لایه، هم مقاومت و استحکام مورد نیاز جهت حمل مایع جات  را دارد و هم هزینه تولید آن اقتصادی است.

نایلون بسته بندی مرغ: نایلون بسته بندی مرغ پوششی مقاوم و مستحکم برای حفظ و نگهداری از مرغ خام است. این پوشش با ضخامت بالا به صورت سه لایه یا پنج لایه تولید می شود و محصول درون آن از هر گونه آلودگی و یا هر گونه نفوذ پذیری در امان می باشد.

نایلون بسته بندی نان: برای بسته بندی نان چه به صورت چاپ دار برای پخش عمده در فروشگاه های مواد غذایی و چه به صورت ساده شفاف در نانوایی ها، از نمونه های نایلونی استفاده می شود.

نایلون بسته بندی خیاری: این مدل نایلون یک فرآورده ضخیم است که جهت بسته بندی محصولات فله از قبیل حبوبات، صیفی جات، خشکبار، قند و شکر، قارچ و… مورد استفاده قرار می گیرد.

نایلون در صنعت غذایی

کاربرد نایلون در صنعت آرایشی بهداشتی و دارویی

در صنایع مربوط به حوزه دارو و بهداشت برای حفظ محصول از میکروب و آلودگی و سالم ماندن آن، از نایلون ‌های مختلف استفاده می ‌شود.

ساشه نایلونی:  ساشه از مواردی است که برای بسته بندی دارو‌های خشک، پودرها و مکمل‌ ها استفاده می‌ شود تا محصول از انواع میکروب، رطوبت، نور و سایر عوامل خارجی در امان بماند.

پاکت نایلونی: نایلون‌ های پاکتی از دیگر موارد است که در صنعت داروسازی کاربرد گسترده ‌ای دارد. این پاکت ‌ها در فرم‌ های ایستاده، کاست دار، زیپ کیپ و… به بازار عرضه می ‌شوند.

شیرینگ پی وی سی: از این نایلون برای دور درب قوطی قرص، کپسول، پودر، وکیوم کردن لوازم آرایشی و… استفاده می‌ شود.

نایلون بسته بندی دستمال کاغذی: بسته بندی دستمال توالت، بسته بندی دستمال کاغذی اقتصادی، بسته بندی دستمال کاغذی جیبی و… نمونه هایی از کاربرد لفاف های نایلونی در صنعت تولید محصولات بهداشتی هستند.

نایلون بسته بندی پوشک: اکثر بسته بندی های پوشک و نوار بهداشتی که در فروشگاه ها مشاهده می کنید، با استفاده از مواد اولیه نایلونی تولید و بسته بندی می شود. دلیل اصلی محبوبیت بسته بندی نایلونی برای این محصولات قیمت مناسب، مقاومت و چاپ پذیری بالای آن است.

ساشه قرص

کاربرد نایلون در صنعت کشاورزی و گلخانه داری

در صنعت کشاورزی و گلخانه داری موارد کاربرد نایلون به منظور ارتقاء کیفیت محصول، صرفه جویی در انرژی و هم چنین کاهش هزینه ها می باشد.

نایلون گلخانه: از این نایلون به عنوان پوشش روی اسکلت فلزی گلخانه استفاده می ‌شود و درست مثل یک چادر روی میله‌ ها را می ‌پوشاند. استفاده از نایلون گلخانه در واقع این امکان را برای کشاورزان فراهم می کند تا شرایط محیطی مناسب که گیاهان برای رشد سریع تر و ایمن تر نیاز دارند را برای آن ها فراهم کنند. از این نوع پلاستیک علاوه بر گلخانه، در پوشش تونل های کم ارتفاع هم استفاده می شود. محصولاتی که بیشتر در تونل ها کشت می شوند مارچوبه، هندوانه، توت فرنگی و غیره هستند.

نایلون مالچ: این پلاستیک مخصوص کشت نایلونی است. کشاورزانی که می خواهند در مصرف آب صرفه ‌جویی کنند و کیفیت خاک و شرایط رشد گیاه را بهبود ببخشند از این نوع پلاستیک در کار کشت و زرع استفاده می کنند.

نایلون ضدعفونی خاک: این نایلون ‌ها به منظور ضدعفونی کردن خاک روی آن فرش می‌ شوند و در مدتی که خاک را می‌ پوشانند از انواع مواد معدنی، میکرو ارگانیسم ‌ها و موجودات زنده خاک زی محافظت می‌ کنند. این نایلون‌ ها هم چنین می ‌توانند خاک را از انواع آفت ‌ها، ویروس ‌ها، باکتری ‌های غیر مفید و انواع بیماری ‌ها حفظ کنند. به طور کلی استفاده از این نایلون ‌ها باعث افزایش راندمان خاک می ‌شود که در نتیجه آن کمیت و کیفیت محصولات تولیدی بالاتر می ‌رود.

تجهیز سالن پرورش قارچ: برای پرورش قارچ، جلوگیری از تبخیر و خروج آب و رطوبت یک امر بسیار مهم در فرایند تولید است. اما تدارک ابزار و تجهیزات مخصوص برای ایجاد چنین محیطی هزینه زیادی خواهد داشت که شاید باعث شود به‌ هیچ‌ وجه تولید به صرفه ‌ای نداشته باشیم. استفاده از نایلون های با عرض بلند در صنعت کشاورزی هزینه تأسیس محیط مناسب و مخصوص برای پرورش قارچ را به‌ اندازه‌ ای کاهش داده که تولید این محصول توجیه اقتصادی داشته باشد.

نایلون کشاورزی و گلخانه

کاربرد نایلون در صنعت دام داری

از دیگر صنایعی که نایلون در ان نقش به سزایی دارد می توان به صنعت دام داری و دام پروری اشاره کرد.

سیلوسازی: انبارهای سیلو از قدیم الایام برای نگهداری علوفه و خوراک مورد نیاز دام استفاده می‌ شده ‌اند. امروزه استفاده از سیلوهای پلاستیکی به جای سیلوهای بتنی و فلزی رایج شده است. این سیلوهای پلاستیکی که با نام نایلون سیلو یا نایلون علوفه شناخته می ‌شوند برای نگهداری انواع علوفه و غلات استفاده می‌ شوند.

تفکیک فضا: از دیگر کاربردهای نایلون در صنعت دام داری و دام پروری باید به کاربرد آن برای جداسازی فضا اشاره نمود. با کمک نایلون عریض به راحتی می توان فضای موجود در محل نگهداری دام را تفکیک نمود و دیگر نیازی به استفاده از مصالح ساختمانی وجود نخواهد داشت. این کار باعث می شود تا بتوان هزینه های زیادی را که برای تفکیک فضا با استفاده از مصالح ساختمانی باید صرف شود، تا حد زیادی کاهش داده و صرفه جویی زیادی را به عمل آورد.

نایلون سیلو

کاربرد نایلون در صنعت ساختمان‌ سازی

نایلون فنداسیون: یکی دیگر از کاربردهای مهم نایلون، در پروژه‌ های ساختمان سازی و عمرانی است. رول های نایلون عریض در ساختمان های نیمه کاره به منظور بسترسازی ساختمان و جلوگیری از نشت سیمان و آب هنگام ساخت بنا استفاده می‌ شود.

نایلون ساختمانی: در ساختمان‌ های نیمه کاره و در حال ساخت گاهی اوقات کارفرمایان برای آن‌ که هزینه زیادی متحمل نشوند از نایلون‌ ها برای پوشش دادن نما و هم چنین به عنوان محل اسکان نگهبان یا نگهداری ابزار و تجهیزات استفاده می ‌کنند.

نایلون عایق: نایلون ‌ها هم چنین به عنوان عایق در کف و سقف ساختمان ‌ها به کار می ‌روند. رول نایلون ها با ایجاد پوشش مناسب برای سقف، کف، درب ها و پنجره ها، به شکل قابل توجهی از ورود جریانات دمایی و صوتی جلوگیری می کند.

نایلون ساختمانی

کاربرد نایلون در صنعت بسته بندی

بسته بندی را می توان از عمده ترین صنایع مصرف کننده نایلون دانست که تقریبا تمامی صنایع دیگر وابسته به آن هستند.

نایلون حباب دار: بسته بندی محصولات و کالاها با نایلون حباب‌ دار به طور قابل ملاحظه‌ ای باعث افزایش ایمنی کالا در زمان حمل و نقل می ‌شود به گونه ‌ای که احتمال ضربه دیدن و یا شکسته شدن محصولات به حداقل خواهد رسید. این امر باعث شده است که استفاده از نایلون‌ های حباب دار از اهمیت ویژه ای در صنایع بسته بندی برخوردار باشند. صنایع لوازم خانگی، قطعات خودرو، قطعات کامپیوتر، محصولات شیشه ای مانند آینه، محصولات چوبی مانند مبلمان و… از صنایع مصرف کننده این نوع نایلون می باشند.

نایلون شیرینگ: صنایع برای این که بتوانند محصولات خود را به صورت شکیل بسته بندی کرده و بسیار تمیز به دست مشتری برسانند، از نایلون شیرینگ برای بسته بندی در خط تولید استفاده می کنند. صنایع گوناگونی وجود دارند که از این نوع نایلون استفاده می کنند که در این بین باید به صنایع تولید مواد غذایی، دارویی و آرایشی بهداشتی، اسباب بازی، کالاهای ورزشی و… اشاره نمود.

نایلون استرچ پالت بند: کاربردهای نایلون استرچ در صنایع مختلف که قصد دارند چندین محصول را در کنار یکدیگر قرار داده و بسته بندی کنند بسیار زیاد است. این نایلون ها می توانند چندین محصول را به طور ثابت در کنار یکدیگر نگاه دارند و اجازه افتادن محصول را از روی پالت و یا هر مکان دیگری نخواهند داد.

نایلون چسب دار: نایلون چسبدار می تواند کالا و محصول را تا حد زیادی در برابر ضربه و خط و خش محافظت کند. همین موضوع کاربرد این نوع نایلون را در صنایعی که در زمینه تولید قطعات و محصولات خش پذیر فعالیت می کنند چندین برابر افزایش داده است. از جمله صنایعی که از این دسته نایلون ها برای بسته بندی کالا و محصولات خود بیشترین استفاده را دارند باید صنایع تولید شیشه، قطعات خودرو، لوازم خانگی، وسایل برقی و الکترونیکی، محصولات فلزی، کالاهای چوبی و… را نام برد.

نایلون بسته بندی

کاربرد نایلون در صنعت تبلیغات و بازاریابی

نایلون های فروشگاهی در انواع متنوعی از قبیل نایلون دسته موزی، نایلون دسته رکابی، نایلون دسته زنبیلی و نایلون دسته تقویت تولید می گردند. بر روی این نایلون ‌ها نام برند، لوگوی اختصاصی، شعار تبلیغاتی، آدرس شعب و… را چاپ می‌ کنند تا علاوه بر تبلیغ، اعتماد بیشتری از مشتریان دریافت کنند. در حقیقت چاپ نایلون تبلیغاتی یکی از بهترین روش ها برای شروع تبلیغات با هزینه کم و بازدهی بالاست.

نایلون تبلیغاتی صورتی

مزایای استفاده از نایلون

تا این جا با کاربرد نایلون در صنایع مختلف آشنا شدیم و انواع نایلون مورد استفاده در هر صنعت را بررسی کردیم. حال سوال اینجاست که چه مزایایی سبب کاربرد گسترده نایلون در بسیاری از صنایع شده است؟ در ادامه به شرح ویژگی ها و خصوصیات نایلون می پردازیم:

  • داشتن استحکام زیاد از جمله خواص مکانیکی نایلون هاست. استحکام به میزان تحمل نایلون در برابر گسیختگی یا پاره شدن گفته می ‌شود. در صورتی که تنش فشاری یا کششی به این مواد وارد شود، می ‌توانند در برابر این تنش‌ ها مقاوم بمانند.
  • انعطاف ‌پذیری از دیگر خصوصیات نایلون ها محسوب می ‌شود. انعطاف ‌پذیری به این معناست که اگر روی نایلون ها نیروی تنش کافی اعمال شود، در مقابل تغییر شکل ایستادگی نمی‌ کنند و بدون آن که شکسته شوند به شکل دلخواه تبدیل می ‌شوند.
  • به طور کلی نایلون ها در برابر حلال ‌های نفتی، روغن ‌ها و سوخت ‌ها بسیار مقاوم هستند و این مواد در صورت برخورد با نایلون تقریبا هیچ تاثیری روی آن نمی ‌گذارند.
  • نایلون در برابر سایش مقاوم است و به ندرت مورد ساییدگی قرار می ‌گیرد. منظور از ساییدگی، فرسایش سطحی جامد در اثر تماس با سطحی دیگر است.
  • در نایلون ها میزان ضربه پذیری بسیار بالاست، یعنی انرژی زیادی لازم است تا نایلون در آستانه‌ شکست قرار بگیرد.
  • مقاومت بالا در برابر ترک‌ خوردگی نیز از دیگر خصوصیات نایلون هاست که موجب محبوب شدن آن در بسیاری از صنایع شده است.
  • نایلون ها نسبت به دیگر ترموپلاستیک ‌ها به راحتی آب را جذب می ‌کنند و در برابر رطوبت بسیار مقاوم و نفوذناپذیرهستند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تماس